spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych. Kuchnia wegańska dostarcza wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych.
Doskonałym zamiennikiem mięsa jest tofu, które świetnie nada się jako baza dań obiadowych oraz różnorodnych deserów i przystawek. W sklepach znaleźć można również tofu wędzone.
Kuchnia wegańska i wegetariańska
Weganie rezygnują ze spożywania nie tylko mięsa, ale także innych produktów pochodzenia zwierzęcego, wegetarianie za to rezygnują z jedzenia tylko i wyłącznie samego mięsa. Kuchnia wegańska nie musi być nudna, można tak ugotować żeby było smacznie, zdrowo i tanio.
Przepisy wegetariańskie są proste i szybkie, można je przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
Przepisy wegańskie zaś są nieco trudniejsze, lecz również można przygotować je szybko i zjeść ze smakiem.
Ciekawostką jest że w USA ponad 16 milionów osób przeszło na weganizm.
Weganie więc muszą szczególnie dbać między
Czym różni się kuchnia wegańska od kuchni wegetariańskiej? Założę się, że temat ten ciekawi nie jedną osobę. Przepisy wegańskie i ogólnie sam weganizm opiera się na pożywieniu bezmięsnym z wykluczeniem wszelkich produktów odzwierzęcych. Weganie więc muszą szczególnie dbać między innymi o zapotrzebowanie w oleje roślinne, zboża, nasiona i orzechy. Natomiast przepisy wegetariańskie tworzone są głównie z owoców i warzyw, lecz dopuszczalne są też nabiały typu: mleko, ser, jogurty oraz jajka. Obie te kuchnie są dosyć ciekawe i mają swoje zasady, serdecznie zachęcam do osobistego skosztowania.